Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Τρώμε και δεν...πεινάνε

      Οι μαθητές και οι μαθήτριες του   1ου ΓΕΛ Κομοτηνής αποφάσισαν να δώσουν το δικό τους στίγμα στο φετινό εορταστικό κλίμα με μία πρωτότυπη εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με την ένθερμη υποστήριξη του συλλόγου διδασκόντων και του διευθυντή του σχολείου, κου Ηλία Περδίκη. 

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα με άρωμα Θράκης

Άποψη της κεντρική πλατείας της Κομοτηνής το 2009
Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στους μαθητές και στις μαθήτριές μου, που φαντάζομαι ότι αυτή τη στιγμή θα απολαμβάνουν τη θαλπωρή ενός γαλήνιου ύπνου(ίσως μετά από μία νύχτα ατελείωτης κραιπάλης). Τους εύχομαι ολοψυχα καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και ευημερία, αλλά προπάντων επιμονή και υπομονή στον ανηφορικό δρόμο της γνώσης που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν. Και να μην ξεχνούν ότι η αληθινή ευτυχία συνίσταται στα απλά και στα καθημερινά, στα πράγματα που ανεπαίσθητα διαβαίνουν γύρω μας χωρίς να μπορούμε καν να τα υποψιαστούμε ή επιλέγουμε συνειδητά να τα αγνοήσουμε. Η ζωή απαιτεί τόλμη και ο καθένας οφείλει να αδράχνει τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται και να συνδιαμορφώνει το παρόν, αλλά και να προδιαγράφει το μέλλον του. 
Τα τρία Τ της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη είναι: Τέχνη, Τύχη, Τόλμη. 
Καλές γιορτές!!! Εις το επανιδείν!!!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Μελίνα Μερκούρη

Με ένα αφιέρωμα στη ζωή της Μελίνας Μερκούρη συνεχίζεται απόψε το βράδυ ο νέος κύκλος εκπομπών της τηλεόρασης του Σκάι. Το όνομα της Μελίνας Μερκούρη αποτελεί συνώνυμο της γνήσιας ελληνικής ψυχής, της λουσμένης στο φως του ελληνικού πνεύματος. Ως Στέλλα, στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη(1955) εντυπωσίασε το κινηματογραφόφιλο κοινό της εποχής, αποσπώντας το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1956. Ως υπουργός Πολιτισμού επιδόθηκε στον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη βάση τους, αγώνας που δεν ευδόκησε να στεφθεί με επιτυχία. Για μας μένει η αισθαντική φωνή της στα "Παιδιά του Πειραιά" , η συγκλονιστική ερμηνεία της ως "Μήδεια" , αλλά και ο πηγαίος αυθορμητισμός της. Μια ψυχή που πάλλεται στο ρυθμό της Ελλάδας. Της Ελλάδας που αγάπησε όσο τίποτε άλλο. 

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Γενηθήτω φώς...

Ευτυχώς που η καθημερινότητά μας διακόπτεται από ευχάριστα διαλείμματα γεμάτα από το "φως" και το όραμα, ανθρώπων που υπηρετούν με ζήλο την εκπαίδευση. Ένας από αυτούς, ο σχολικός σύμβουλος των Φιλολόγων Ν. Ροδόπης, Δημήτρης Βλάχος, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στην "ποιητική του κόκκινου", στο έργο των ανθρώπων εκείνων που με την τέχνη τους επιχείρησαν μία καταβύθιση στα άδυτα της φυλής μας και αναζήτησαν επίμονα τη λυτρωτική δύναμη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι που μας περιβάλλει, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης. Ο ίδιος ο Ελυτης ομολογεί: "Υπάρχουνε στη ζωή του ανθρώπου στιγµές που µ' ένα τους βιαστικό και ασύλληπτο ανοιγοσφάλισµα δείχνουν λουσµένο σε φως παράξενο το γύρω του κόσµου, γυµνωµένο από την καθηµερινή του σηµασία και φανερωµένο µε µιαν άλλη, µια πρωτοείδωτη -την αληθινή του άραγε;- φυσιογνωµία".( Οδυσσέας Ελύτης, Ανοιχτά Χαρτιά, εκδόσεις Ίκαρος, 1987).

Έλληνες του Πνεύματος και της τεχνης: Μάνος Χατζιδάκις

Με ένα αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι συνεχίζει απόψε το βράδυ στην τηλεόραση του Σκάι η περιδιάβαση στα μονοπάτια των Ελλήνων του Πνεύματος και της Τέχνης. Η εμβληματική μορφή του Μάνου Χατζιδάκι, του Θρακιώτη καλλιτέχνη από την όμορφη πόλη της Ξάνθης, σημάδεψε τα μουσικά δρώμενα της νεότερης Ελλάδας συσπειρώνοντας γύρω του μία σειρά από αξιόλογους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο τα τραγούδια του. Τραγούδια που μας έχουν συντροφεύσει σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, ποτισμένα από το άρωμα μιας άλλης Ελλάδας που μας αγγίζει και τη νοσταλγούμε.

Κλείνω τη σημερινή ανάρτηση με την αισθαντική μελωδία από το βάλς των χαμένων ονείρων. Για όσους επιμένουν ακόμη να ονειρεύονται. 



 

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ημερίδα για την προαγωγή της φιλαναγνωσίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση



Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης (τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων)σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής (Αντιδημαρχία Κοινωνικών Πολιτικών-Σχολική Επιστροπή) διοργανώνουν ημερίδα με θέμα την προαγωγή της φιλαναγνωσίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 17:45 μ.μ. στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Σαμοθράκης 12). Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας.
 

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ημερίδα για τις ερευνητικές εργασίες στο Λύκειο

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης ημερίδα με τίτλο: Ερευνητικές εργασίες στο Λύκειο: Με αφορμή ένα βιβλίο. Η ημερίδα, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας Θαλής + Φίλοι και του παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στο νομό Ροδόπης, έδωσε τη δυνατότητα σε οκτώ εκπαιδευτικούς του νομού μας να καταθέσουν την εμπειρία τους από την υλοποίηση των ερευνητικών εργασιών στο Λύκειο, ενός καινοτόμου θεσμού που από φέτος επεκτείνεται και στη Β΄ Λυκείου. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...