Σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν ο νους ταξιδεύει στου "απείρου τη νυχτιά", όταν οι κεραίες της ευαισθησίας είναι τεντωμένες και ο χείμαρρος των συναισθημάτων ξεχειλίζει, τότε αρκεί μία μικρή σπίθα δημιουργικής έμπνευσης, για να προκύψει κάτι το ευφάνταστο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δημιουργία του συγεκριμένου ιστολογίου, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο γόνιμης ανταλλαγής σκέψεων, διανοημάτων, εμπειριών. Στη βάση της προσπάθειας αυτής-που δεν διεκδικεί τα εύσημα του επαγγελματισμού-βρίσκεται η αγάπη για καθετί το ανθρώπινο, για κάθε μορφή πνευματικής δραστηριότητας που ανάγει τον άνθρωπο στη σφαίρα της αιωνιότητας και δεν τον αφήνει να χαθεί στη "σκόνη του χρόνου". Με όχημα, λοιπόν, την ευαισθησία, το όνειρο, τη φαντασία, ακόμη και την ψευδαίσθηση, ας ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο που επιμένει να φέρει ακόμα τη σφραγίδα της γνησιότητας, του αλώβητου, του καθαρού, του άσπιλου και αμόλυντου από την πεζότητα και ρηχότητα της καθημερινότητάς μας!!!

Αντί καλωσορίσματος...

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!

Κ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και Σάτιρες

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Κ.Γ.Καρυωτάκης: Ένας ιδανικός αυτόχειρας που μας συγκινεί

Στις 31/10/2012 είχα τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσω ένα αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη-του οποίου την αξία και τη συνεισφορά στα νεοελληνικά γράμματα έχω πολλάκις επισημάνει μέσα από το συγκεκριμένο ιστολόγιο-συμμετέχοντας στον κύκλο των συζητήσεων της ομάδας Θαλής + Φίλοι. Στα πλαίσια της παρουσίασης έγινε αναφορά σε στοιχεία της ζωής του ποιητή (προσωπικής και επαγγελματικής), ενώ διαβάστηκαν και αποσπάσματα από το ποιητικό και πεζογραφικό του έργο, σε μία προσπάθεια να καταφανεί ο έντονα βιωματικός  του χαρακτήρας.


Για την παρουσίαση αξιοποιήθηκε πολύτιμο υλικό από τις κάτωθι πηγές:
1. Λιλή Ζωγράφου. Κώστας Καρυωτάκης, Μαρία Πολυδούρη και η αρχή της αμφισβήτησης. Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 1996.
2. Αλέξανδρος Αργυρίου. Κ.Γ.Καρυωτάκης. Τα ανοιχτά προβλήματα της ποίησης και της ζωής του. Εκδόσεις Γαβριηλίδη.
3. Γ.Π.Σαββίδης. Ο Καρυωτάκης ανάμεσά μας ή τί απέγινε εκείνο το μακρύ ποδάρι, στο Κ.Γ.Καρυωτάκης: Ποιήματα και Πεζά. Εκδόσεις Ερμής, 1972.
4. Τάκης Καρβέλης. Η νεότερη ποίηση. Εκδόσεις Κώδικας, 1993. 
5. Ψηφιοποιημένη Νέα Εστία από το πλούσιο αρχείο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.  
6. Άρθρο του Νίκου Λιβιεράτου με τίτλο: "Ο Καρυωτάκης και η Πρέβεζα", διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://forumprevezas.wordpress.com 
7. Κωστής Γκιμοσούλης. Βρέχει φως. Εκδόσεις Κέδρος, 2002. Μυθιστόρημα βασισμένο στη ζωή των ποιητών Μαρίας Πολυδούρη και Κώστα Καρυωτάκη.
8. Καρυωτάκης.  Ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Τάσου Ψαρά που προβλήθηκε στη ΝΕΤ το 2008-2009.
9.  Υλικό από τους δικτυακούς τόπους: http://karyotakis.awardspace.com και http://karyotakis.blogspot.gr.
10. Άρθρο του Γιώργη Γιατρωμανωλάκη με τίτλο: "Στην αμμουδιά της χλοερής Πρέβεζας", δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής στις 22/07/2000.
11. Άρθρο του Μίλτου Σαχτούρη με τίτλο: "Καρυωτάκης και Καρυωτακισμός", περιοδικό "Η Λέξη", τεύχος 74.
12. Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...